Felcsiki Tünde – étkezés, gasztronómia

tunde.jpg, 345kB Nőként és anyaként 8 éve szembesültem az allergiát okozó alapanyagok szervezetemre gyakorolt negatív hatásaival. Személyes érintettségem okán, szakácsként, saját tapasztalatból kiindulva hiszem: a változás már az alapanyagok megfelelő kiválasztásával érzékelhető. Ezért hoztam létre az allergén,- és adalékanyagmentes ételeket készítő konyhámat.

Én a természetes – „tiszta” táplálkozás fontosságát hangsúlyozom, mert minél kevesebb mesterséges anyag van egy ételben, annál természetesebb, és annál egészségesebb.

Napjainkban szerencsére erről a törekvésről egyre több szó esik, sokan próbálnak kifejleszteni, termelni, forgalomba hozni „egészséges” alapanyagokból álló élelmiszereket és ételeket. Közismert az a tény, hogy az orvosi rendelőkben megjelenő betegek nagy része az úgynevezett „civilizációs” betegségekben szenved.

Az evolúció során az emberi szervezet évmilliókon át alkalmazkodott környezetéhez és immunrendszere, enzim felépítése bizonyos táplálékok maradéktalan feldolgozását tette lehetővé. Ezt próbálta a modern feldolgozó ipar és a mezőgazdasági termelés néhány évszázad alatt megváltoztatni. A finomított cukrok, lisztek, tejtermékek elárasztották a piacokat és az ezekből készült ételek - melyek a hosszabb eltarthatóság végett bőven tartalmaznak tartósítószereket, adalékanyagokat is – a mindennapjaink részévé váltak.

A következmények jól láthatóak: az emberi szervezet küszködik a számára nehezen emészthető gluténnel, tejfehérjével, finomított cukrokkal,- a szervezetben látható és rejtett gyulladásos folyamatok zajlanak, melyet az immunrendszer ideig-óráig kompenzál, ám előbb-utóbb kimerül és megjelennek a különböző betegségek.  Ezt az ördögi kört meg lehet szakítani, akár azonnal is. Már a táplálkozás szerény mértékű megváltoztatása is hatalmas javulást okoz a közérzetben és az egészségi állapotban.

Ez különösen gyermekeknél látványos. A tudatos étkezést már az óvodában el kell kezdeni. Nem szükséges annak igazolása, hogy valaki érzékeny a fenti alapanyagokra. Kizárólag előnyök sorát fogják tapasztalni.  Sokan attól félnek, hogy a hagyományos étkezésről való átállás valamiféle veszteséggel jár: elmaradnak a megszokott ízek, a változatosság. Nem kell ettől félni: nagyon változatos, ízletes és finom ételeket ehetnek a tudatosan táplálkozók, és az újdonságra nyitott érdeklődők egyaránt. Az általunk ellátott óvodák, felnőtt közösségek és egyének sok pozitív visszacsatolást tudnak adni.

Amennyiben étkezéssel kapcsolatos kérdése van vegye fel a kapcsolatot velünk.


felcsiki@gastroprojekt.hu

www.gastroprojekt.hu